Analýza a komparace vývoje státní sociální podpory v České republice a na Slovensku v letech 2004 - 2017 se zaměřením na domácnosti s dětmi - Čapková, Barbara; Lukášová, Tereza; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Bakalářská práce se zabývá analýzou a komparací dávek státní sociální podpory v České republice a Slovenské republice v letech 2004-2017 se zaměřením na domácnosti s dětmi. Státní sociální podpora je základní systém, který se zabývá finanční podporou rodin s dětmi v obou zemích. Jsou zkoumány jednotlivé dávky státní sociální podpory, tedy přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, porodné a pohřebné, v obou zemích. Pomocí komparace jsou ověřované stanovené hypotézy, zda státní sociální podpora v České republice je vzhledem k vývoji systému a jednotlivých dávek více transparentní a jednodušší než systém státní sociální podpory v Slovenské republice, a také zda systém státní sociální podpory v České republice je vzhledem k vývoji jednotlivých dávek méně efektivní a více finančně náročný pro stát než systém v Slovenské republiky. Z provedené analýzy a komparace nebyly tyto hypotézy potvrzeny. V závěru práce je uvedeno vlastní zhodnocení obou systému.
Vedoucí práce: Tereza Lukášová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses