Vliv Čínských pětiletých plánů na český export mezi lety 2006-2015 - Švojgr, Filip; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Pavlíček, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Česká republika je značně závislá na zahraničním obchodu, což je zřejmé z charakteru českého hospodářství. Mimo tradičních partnerů z řad Evropské unie se dále prohlubují možnosti exportu zboží do vzdálenějších rozvojových trhů jako je Čínská lidová republika, která je svou charakteristikou hospodářství velmi zajímavou destinací pro český export. Čínské hospodářství je ovlivňováno tradičními centrálními pětiletými plány. V důsledku toho si tato práce si klade za cíl zjistit, do jaké míry ovlivňoval čínský centrální plán rozhodovací proces českých exportérů v období mezi roky 2006-2015. Analyzuje, zda byly pobídky centrálních plánů zjevné, zda na ně čeští exportéři reagovali a měli k tomu dostatečnou institucionální podporu. Teoretická část zasazuje čínské hospodářství do teoretického rámce tržně cenových a centrálně plánovaných konceptů hospodářské politiky. Dále také popisuje historicko-ekonomický vývoj ČLR, který je stěžejní pro pochopení současné situace čínského hospodářství. Praktická část popisuje proces tvorby centrálních plánů v praxi a zaměřuje se na analýzu jedenáctého a dvanáctého centrálního pětiletého plánu s následným porovnáním závěrů těchto plánů s reálnými hodnotami exportu českého zboží mezi roky 2006-2015 dle metodiky Českého statistického úřadu v přeshraničním pojetí s využitím rozdělení na zbožové struktury systému SITC. Finálním zjištěním práce je, že aktuální čínské pětileté plány již nejsou determinujícími dokumenty, které by řídily všechny aspekty ekonomiky jako tomu bylo v minulosti. Výrazným způsobem český export neovlivňují a čeští exportéři jsou odkázáni spíše na subjekty zabývající se česko-čínskými obchodními vztahy.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses