Porovnání veřejných a soukromých vysokých škol v ČR v roce 2017 pohledem ekonomie štěstí - Adamcová, Lucie; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Maule, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato diplomová práce na základě dotazníkového šetření 249 studentů různých veřejně a soukromě poskytovaných vysokých škol v České republice testuje, zda existuje významná asociace mezi studiem na soukromé vysoké škole a mírou dosahovaného štěstí, spokojeností studenta a jeho individuálními studijními náklady. Pokud lze 17% hladinu významnosti brát jako dostačující, je tato hypotéza potvrzena – studium na soukromé vysoké škole souvisí (ceteris paribus) s o 4,7 % vyšším štěstím studenta (měřeným dle metodiky Oxfordského dotazníku štěstí). Studium na soukromé vysoké škole je dále asociováno s nižším studijním stresem, který se prokázal jako významný determinant štěstí studentů, a je spojováno s nižšími nepeněžními (tj. časovými) náklady a s vyššími peněžními náklady (nejen v podobě školného). Tyto vyšší peněžní náklady (např. výdaje na bydlení, stravu atp.) signalizují vyšší životní standard a mají tedy potenciál pozitivně působit na štěstí. Studenti soukromých škol jsou rovněž v průměru spokojenější s různými faktory studia na dané vysoké škole a jejich zjištěné osobní charakteristiky (zaměstnání, partnerský vztah apod.) značí potenciálně vyšší štěstí.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses