Fenomén non-compliance u pacientů s diagnózou diabetes mellitus 2.typu - Drahošová, Martina; Lešetický, Ondřej; Bednářová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Diplomová práce se věnuje problematice non-compliance u pacientů s diagnózou diabetesmellitus 2. typu. Jejím cílem je zmapovat, na jakých faktorech závisí noncompliancepacientů s diabetes mellitus 2. typu a zjistit očekávání a priority pacientů.Teoretická část se se zabývá základním popisem nemoci diabetes mellitus. Následuje část věnovaná problematice non-compliance, členění, formám, příčinám,zjišťování míry non-compliance, faktorům, které non-compliance ovlivňují, důsledkům a možnostem jak non-compliance účinně snížit.Na teoretickou část navazuje aplikační část, která analyzuje problém non-complianceu pacientů s diabetes mellitus 2. typu. Výzkum proběhl dotazníkovou formou v ordinacích 3 lékařů a formou osobních rozhovorů s vybranými non-compliance pacienty.Provedeným kvantitativním výzkumem bylo prokázáno, že pohlaví, vzdělání ani věk nemají vliv na non-compliance pacienta a že non-compliance pacienta závisí na délce léčby, počtu dalších souvisejících onemocnění a množství užívaných léků.Z rozhovorů s pacienty vyplynulo, že by bylo vhodné zlepšit vztah lékaře a pacienta,zaměřit se na především dostatečnou informovanost pacienta a prvotní edukaci doplnit o možnost absolvování skupinových edukací, které by se měly pravidelně opakovat.Závěr na základě získaných informací shrnuje situaci problému non-compliance,snaží se určit okolnosti, které mají vliv na ochotu pacientů spolupracovat a svými výsledky se snaží přispět ke zlepšení compliance pacienta.
Vedoucí práce: Ondřej Lešetický
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: diabetes mellitus; lékař a pacient; spolupráce pacienta; farmakoterapie; kvantitativní výzkum; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; diabetes mellitus; physician and patient; patient compliance; pharmacotherapy; quantitative research; master's theses