Analýza zdrojů financování a jejich vliv na výsledek hospodaření ve vybrané firmě - Matoušková, Zuzana (2017)
Cílem této diplomové práce je provést analýzu zdrojů financování vybrané společnosti, dále zjistit, jak tyto zdroje ovlivnily výsledek hospodaření, a v závěru navrhnout doporučení k efektivnějšímu rozvoji společnosti. Po teoretické části a vymezení metod potřebných pro analýzu zdrojů financování je komplexně rozebrána oblast financování analyzované společnosti. V této části jsou rozebrány jednotlivé položky finanční struktury, provedena horizontální a vertikální analýza, zhodnocen poměr vlastních a cizích zdrojů a aplikována pravidla financování. Součástí diplomové práce je výpočet a zhodnocení ukazatelů finanční analýzy, a to konkrétně ukazatelů z oblasti zadluženosti, rentability, likvidity a aktivity. V práci jsou dále rozebrány využívané zdroje financování, jimiž jsou krátkodobé a dlouhodobé bankovní úvěry, účelové úvěry, leasing, faktoring či dodavatelské úvěry, a jsou uvedeny jejich finanční náklady. Další část práce je zaměřena na porovnání společnosti s konkurencí v oboru. Je provedeno podrobné srovnání se čtyřmi konkurenčními společnostmi, a to v oblasti zdrojů financování i ukazatelů finanční analýzy. Dále je analyzovaná společnost srovnána s výsledky finanční analýzy 25 konkurenčních firem, která byla provedena specializovanou společností. Následuje srovnání s odvětvovým průměrem publikovaným Ministerstvem průmyslu a obchodu nebo s průměrem vypočteným pomocí Benchmarkingového diagnostického systému finančních indikátorů INFA. V závěru práce je vyhodnocena oblast financování v analyzované společnosti a jsou navržena doporučení směřující k efektivnějšímu financování a budoucímu rozvoji, kterými jsou např. sledování výše zadluženosti, zvážení využívání faktoringu nebo snížení objemu pohledávek řízením pohledávek.