Analýza zdrojů financování a jejich vliv na výsledek hospodaření ve vybrané firmě - Matoušková, Zuzana; Stejskalová, Irena, 1957-; Chlup, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Cílem této diplomové práce je provést analýzu zdrojů financování vybrané společnosti, dále zjistit, jak tyto zdroje ovlivnily výsledek hospodaření, a v závěru navrhnout doporučení k efektivnějšímu rozvoji společnosti. Po teoretické části a vymezení metod potřebných pro analýzu zdrojů financování je komplexně rozebrána oblast financování analyzované společnosti. V této části jsou rozebrány jednotlivé položky finanční struktury, provedena horizontální a vertikální analýza, zhodnocen poměr vlastních a cizích zdrojů a aplikována pravidla financování. Součástí diplomové práce je výpočet a zhodnocení ukazatelů finanční analýzy, a to konkrétně ukazatelů z oblasti zadluženosti, rentability, likvidity a aktivity. V práci jsou dále rozebrány využívané zdroje financování, jimiž jsou krátkodobé a dlouhodobé bankovní úvěry, účelové úvěry, leasing, faktoring či dodavatelské úvěry, a jsou uvedeny jejich finanční náklady. Další část práce je zaměřena na porovnání společnosti s konkurencí v oboru. Je provedeno podrobné srovnání se čtyřmi konkurenčními společnostmi, a to v oblasti zdrojů financování i ukazatelů finanční analýzy. Dále je analyzovaná společnost srovnána s výsledky finanční analýzy 25 konkurenčních firem, která byla provedena specializovanou společností. Následuje srovnání s odvětvovým průměrem publikovaným Ministerstvem průmyslu a obchodu nebo s průměrem vypočteným pomocí Benchmarkingového diagnostického systému finančních indikátorů INFA. V závěru práce je vyhodnocena oblast financování v analyzované společnosti a jsou navržena doporučení směřující k efektivnějšímu financování a budoucímu rozvoji, kterými jsou např. sledování výše zadluženosti, zvážení využívání faktoringu nebo snížení objemu pohledávek řízením pohledávek.
Vedoucí práce: Irena Stejskalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: podniková ekonomika; finanční analýza; financování podniku; srovnávací metody; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; managerial economics; financial analysis; enterprise financing; comparative methods; master's theses