Využitie Hofstedeho kultúrneho modelu pri tvorbe prostriedkov organizačného vzdelávania - Gazdova, Viera; Hiršová, Miloslava, 1950-; Bednářová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Diplomová práca sa zaoberala rozdielmi medzi nemeckou a českou kultúrou v prostriedku vzdelávania. V nadnárodnej organizácii vznikla dilema, či je potrebné pre príslušníkov českej kultúry vytvárať nové vzdelávacie video alebo je možné prebrať nemecké video, vytvorené materskou spoločnosťou v Nemecku. Hlavným cieľom práce bolo identifikovať prvky, na ktoré by sa pri vytváraní vzdelávacieho videa pre príslušníkov českej kultúry malo sústreďovať. Pomocou pološtruktúrovaných rozhovorov boli identifikované prvky charakteristické pre českých príslušníkov. Nájdené prvky boli porovnané s prvkami z nemeckého vzdelávacieho videa. Zistilo sa, že respondenti z českého kultúrneho prostredia vo videu identifikovali prvky typické pro nemeckú kultúru ale sami by dávali prednosť prvkom iným, typickým pre ich kultúru.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: kultura organizace; vzdělávání zaměstnanců; nadnárodní společnosti; management [obor dipl. práce] -- Hofstede - kulturní model; diplomové práce; corporate culture; employee training and education; international business enterprises; master's theses