Problematika daně z přidané hodnoty v účetnictví - Satranová, Kateřina (2017)
Diplomová práce na téma „Problematika daně z přidané hodnoty v účetnictví“ pojednává o vybraných problémech z oblasti daně z přidané hodnoty a o jejich praktickém řešení a vykazování v účetnictví. Cílem práce je především vysvětlit podstatu jednotlivých konstrukčních prvků daně a poté je v praktické části aplikovat na konkrétní účetní případy. Nejprve se práce zabývá právní úpravou účetnictví a daně z přidané hodnoty v České republice a dále charakteristikou daně. Obě části jsou nezbytné pro pochopení problematiky a následné řešení aplikační části diplomové práce. Další tři kapitoly jsou konstruovány chronologicky od založení účetní jednotky a zároveň její registraci k dani, přes řešení účetních případů v průběhu plátcovství a je následně uzavřena kapitolou zabývající se problémy nastalými při případném zániku účetní jednotky či zrušení registrace plátce.