Vybrané národohospodářské aspekty boje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti v letech 2010 - 2016 - Zákravská, Jana; Jurčík, Radek, 1971-; Johanis, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Práce hodnotí přínosy a náklady boje proti legalizaci výnosů z trestné činnosti v České republice v letech 2010 až 2016 a analyzuje efektivitu AML opatření. Třetí směrnice Evropského parlamentu a Rady č.2005/60/ES o předcházení zneužití finančního systému k praní peněz a financování terorismu zavedla přísná opatření proti praní špinavých peněz a široký okruh povinností pro povinné osoby, přičemž tato zavedená opatření byla kritizována zejména ze strany finančních institucí pro vysokou nákladnost a chybějící empirický důkaz o jejich efektivitě. Práce přináší analýzu nákladů a přínosů boje proti praní peněz v České republice a taktéž analýzu dopadu zavedení přísnějších opatření dle zmíněné směrnice podle vybraných ukazatelů. Po spojení teoretických poznatků s analýzou dat jsem dospěla k závěru, že boj proti praní peněz se po zavedení přísnějších opatření v České republice zefektivnil.
Vedoucí práce: Radek Jurčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses