Zavedení přenosu dańové povinnosti na vybrané zboží - Nováková, Michaela; Zídková, Hana; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku režimu přenesení daňové povinnosti na obiloviny a technické plodiny, který byl v České republice zaveden 1. dubna 2015. Hlavním cílem této práce je zhodnotit, zda po zavedení režimu přenesení daňové povinnosti byly eliminovány podvodné dodávky v rámci EU související s kolotočovými podvody a pokusit se odhadnout výši daňových úniků před zavedením tohoto režimu. Dále se tato práce zabývá principem kolotočového podvodu a opatřeními, která EU přijímá za účelem snížení daňových úniků prostřednictvím zlepšení výměny informací mezi členskými státy. Z analýzy ukazatelů přeshraničního obchodu vyplývá, že v období po zavedení principu přenesení daňové povinnosti se hodnota zkoumaných ukazatelů výrazně snížila v důsledku možné eliminace kolotočových obchodů s touto komoditou. Současně byl vypočten odhad výše daňových úniků za období dvanácti měsíců těsně předcházejících zavedení režimu přenesení daňové povinnosti v intervalu od 46 866 tis. Kč do 364 183 tis. Kč.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses