Vývoj životní úrovně obyvatel Finska, Rakouska a Švédska po jejich vstupu do EU - Pokorný, Lukáš (2018)
Diplomová práce hledá vztah mezi vývojem životní úrovně občanů a ekonomického vývoje státu v závislosti na členství v Evropské unii. Porovnává mezi sebou tři členské státy, které do EU vstoupily v roce 1995 – Rakousko, Finsko a Švédsko. Pro komparaci mimo EU byly zvoleny Norsko a Švýcarsko, které odmítly vstoupit do EU, a největší ekonomika světa, jenž je vzorem unii – Spojené státy americké. Teoretická část se zabývá historií jednotlivých zemí a také vývojem a aktuálními problémy unie. Mezi hlavní indikátory praktické části práce patří HDP (jeho vývoj, výše na obyvatele, zadluženost), inflace, příjmy obyvatel (vývoj, disponibilní příjmy), výše daní (korporátní daň), výše sociálního pojištění, nezaměstnanost (vývoj, nezaměstnanost u mladých osob), vývoj cen nemovitostí, demografické ukazatele (vývoj, migrace, podíl seniorů), výdaje obyvatel (výše úspor, zadlužení vůči HDP, vývoj objemu finančních aktiv domácností), vývoj hlavních akciových indexů, export (vývoj a objemy). Práce dochází k závěru, že švýcarský i norský model nečlenství v EU přináší lepší výsledky napříč indikátory. Unii je třeba zásadně reformovat a decentralizovat. K zamyšlení je také pokračování projektu společné měny vzhledem k vývoji ve Finsku.