Daňové a právní aspekty přeměn obchodních korporací - Dvořáková, Lucie (2017)
Tato diplomová práce se zabývá přeměnami obchodních korporací, zakotvených v zákoně č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev. V teoretické části jsou popsány všechny přeměny obchodních korporací předvídané českou legislativou. Dále se práce zaměřuje na dvě přeměny obchodních korporací – fúze, konkrétně fúzi mateřské akciové společnosti s dceřinou společností s ručením omezeným a rozdělení, konkrétně rozdělení odštěpením se vznikem nových společností z hlediska daňových a právních aspektů. V rámci praktické části je řešen komplexní příklad fúze mateřské společnosti s dceřinou společností a rozdělení odštěpením se vznikem nových společností.