DOPADY PRŮBĚHŮ HOSPODÁŘSKÝCH CYKLŮ NA AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 1993 - 2015 - Tahovská, Anna (2017)
Cílem této práce je analyzovat dopady hospodářských cyklů na český automobilový průmysl v letech 1993 – 2015. Práce se zaměřuje zejména na výrobu osobních automobilů ale i na automobilový průmysl jako celek. Výsledek zkoumání potvrzuje základní hypotézu: Automobilový průmysl v České republice, jako cyklické odvětví, kopíruje vývoj hospodářského cyklu České republiky. Tento vývoj je dokázán ukazateli, jako jsou počty zaměstnanců automobilového průmyslu, registrace ojetých vozidel nebo mzdy zaměstnanců automobilového průmyslu. Nikdy se ale nejedná o markantní dopady. U ukazatele tržeb je vývoj u každé společnosti odlišný. Vliv na to má proexportní orientace českého automobilového průmyslu a politiky jednotlivých společností. I z tohoto důvodů mají na český automobilový trh větší dopady zahraniční hospodářské cykly, než české hospodářské cykly.