Analýza vývoje nezaměstnanosti v Československu během Velké hospodářské krize - Sibal, Michal (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou nezaměstnanosti v Československé republice v období mezi světovými válkami, zvláště za Velké hospodářské krize. V teoretické části je rozebírán trh práce, pojem nezaměstnanost a jeho specifika v tehdejším Československu. Dále je zde popsána cesta k zavedení gentského systému podpor v nezaměstnanosti a rozebrán vývoj nezaměstnanosti ve 20. letech. Nakonec jsou v této části řešeny rozdílnosti mezi východní a západní částí republiky. Použita je zde deskriptivní a historická metoda. V praktické části je zkoumána již samotná Velká hospodářská krize a její dopady na zemědělství, průmysl, ale i HDP. Poté je analyzován vývoj nezaměstnanosti v letech 1930 – 1937, kde je zjištěno, že nezaměstnanost byla vysoká a její následný pokles pomalý. Dále jsou předložena a následně zhodnocena opatření vlád, které souvisely s péčí o nezaměstnané, tedy hlavně novelizace gentského systému. Kvůli dlouhotrvající vysoké nezaměstnanosti a faktu, že podpory byly často nedostačující, se nakonec přikláním k potvrzení hypotézy, že státní opatření v řešení nezaměstnanosti byla nedostatečná.