Antitrust jako výsledek dlouhodobých tendencí vývoje amerického hospodářství? : - Šebl, Ondřej (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá počátky antimonopolního zákonodárství v USA na federální úrovni. Ukazuje proměny amerického hospodářství od konce Občanské války do zavedení Shermanova zákona v roce 1890 a skládá celkový pohled na vznik antitrustu a dokládá, že skutečným záměrem jeho vzniku nebyla ochrana spotřebitelů, ale ochrana vlastních zájmů – ochrana menších farmářů před efektivnější konkurencí, osobní msta senátora Shermana a potřeba Republikánské strany prosadit nový celní sazebník. Dále práce představuje některé podstatné teoretické výhrady vůči antitrustu a na případu Standard Oil Company ukazuje jeho nevyzpytatelnost. Antitrust je z historického hlediska představen jako neobhajitelný produkt lobbistických skupin.