Antitrust jako výsledek dlouhodobých tendencí vývoje amerického hospodářství? - Šebl, Ondřej; Tajovský, Ladislav, 1973-; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá počátky antimonopolního zákonodárství v USA na federální úrovni. Ukazuje proměny amerického hospodářství od konce Občanské války do zavedení Shermanova zákona v roce 1890 a skládá celkový pohled na vznik antitrustu a dokládá, že skutečným záměrem jeho vzniku nebyla ochrana spotřebitelů, ale ochrana vlastních zájmů – ochrana menších farmářů před efektivnější konkurencí, osobní msta senátora Shermana a potřeba Republikánské strany prosadit nový celní sazebník. Dále práce představuje některé podstatné teoretické výhrady vůči antitrustu a na případu Standard Oil Company ukazuje jeho nevyzpytatelnost. Antitrust je z historického hlediska představen jako neobhajitelný produkt lobbistických skupin.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses