Zavádění obnovitelných zdrojů energie na trh v České republice a jejich hospodářský dopad na skupinu ČEZ mezi lety 1993-2016 - Voseček, Vít (2017)
Bakalářská práce je zaměřena na vývoj obnovitelných zdroj provozovaných Skupinou ČEZ a porovnává výhodnost obnovitelných zdrojů pro celou Skupinu. Práce obsahuje analýzu závislosti mezi cenou ropy, silové elektřiny a spotovou cenou akcií ČEZ. Mezi cenou elektřiny a spotovou cenou akcií ČEZ existuje silná korelace, menší koleraci pak lze sledovat mezi cenou elektřiny a cenou ropy. Druhým cílem práce je zhodnotit investice, které skupina ČEZ vynaložila, a porovnat je s veřejnou podporou, kterou získala. Zároveň se práce zabývá také veřejnou podporou obnovitelných zdrojů. Práce dochází k závěru, že investice do obnovitelných zdrojů energie se Skupině ČEZ značně zhodnotily. Skupina ČEZ byla schopna využít veřejnou podporu pro svůj hospodářský úspěch.