Problematika zaměstnávání Romů na Přerovsku v roce 2016 - Váhala, Filip (2017)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku související se zaměstnáváním Romů v Přerovském regionu, a to z pohledu zaměstnavatelů. Zaměstnavatelé tvoří nedílnou součást trhu práce, proto by jejich názor na uvedenou problematiku neměl být opomíjen. V teoretické části bakalářská práce definuje romskou menšinu a popisuje problémy trhu práce. V odborné části práce je realizován kvantitativní výzkum formou písemného dotazování včetně analýzy využití jednotlivých nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti ve sledovaném regionu. Výsledky dokladují skutečnost, že zaměstnavatelé přijmou každého uchazeče o zaměstnání, splňující jejich požadavky, které se ve většině případů zakládají na úrovni dosaženého vzdělání, získaných pracovních zkušeností a na pracovní motivaci. Kritéria, jako jsou barva pleti nebo jiná etnická příslušnost, nejsou pro zaměstnavatele rozhodující a neovlivňují výběr uchazeče v rámci obsazení volného pracovního místa.