Příspěvek k analýze válečného hospodářství Velké Británie v době druhé světové války (1939-1945) - Holeček, Jan; Kovář, Martin, 1965-; Švejdová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Tato diplomová práce se zabývá přístupem Velké Británie k problematice státních zásahů v období druhé světové války. Práce analyzuje přípravu a pak samotný vývoj státních zásahů v rámci válečného hospodářství Velké Británie, hledá odpověď na otázku, které z řady využívaných státních zásahů byly efektivní pro maximální mobilizaci britských ekonomických zdrojů pro válečné úsilí. Jako zásadní opatření k dosažení plné mobilizace za uchování přijatelné úrovně makroekonomické stability pak považuje vznik direktivních nástrojů v rámci ministerstva práce, při současném využívání nových přístupů v oblasti zdanění a státní dotace spotřeby obyvatelstva. V oblasti zahraničního obchodu pak nachází zásadní přínos ve formalizaci tzv. šterlinkové oblasti, jež přispěla k zachování hodnoty libry, a spolu s vhodným vyjednáváním platebních podmínek a spojeneckými exportními programy umožnila udržení importů na dostatečné úrovni.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses