Geneze československo-kubánských hospodářských vztahů v letech 1959-1989 a jejich význam pro československou ekonomiku - Havránek, Jiří; Fabianková, Klára, 1979-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Diplomová práce hodnotí vývoj hospodářské spolupráce mezi Československem a Kubou v období 1959-1989 z československého pohledu. V teoretické části bylo nejprve rozebráno obecné fungování spolupráce členských států v rámci Rady vzájemné hospodářské pomoci, následně byla zhodnocena úloha Československa a Kubánské republiky v rámci této organizace. Analytická část práce, jež byla postavena na výzkumu v Archivu Ministerstva zahraničních věcí České republiky, přinesla co nejkomplexnější pohled na hospodářskou spolupráci zmíněných ekonomik z pohledu Československa. I přes omezené zdroje se podařilo potvrdit hypotézu: S ohledem na strukturu zahraničního obchodu byla Kuba pro Československo ve zkoumaném období významná především exportem strojů, recipročně Kuba reprezentovala důležitý zdroj třtinového cukru. Zároveň na základě dostupných dat došlo k falzifikaci další hypotézy: Československé ekonomice se ve zkoumaném období z hlediska kvalitativního a kvantitativního vyplatilo obchodně spolupracovat s Kubánskou republikou. Práce by se mohla stát podkladem pro další výzkum v oblasti spolupráce Československa se zeměmi RVHP, zvláště pak s těmi neevropskými.
Vedoucí práce: Klára Fabianková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses