Analýza finanční gramotnosti ve vybraných státech EU v letech 2000 - 2016 - Marková, Zuzana (2017)
Finanční gramotnost by měla být v moderní době nedílnou součástí výuky na všech základních školách. Ve skutečnosti tomu tak však není a mnoho lidí na světě tak nemá dostatečné informace o finančním světě. Tato diplomová práce poukazuje na rozdíly ve finanční gramotnosti v různých zemích světa na základě studie OECD a dále na příkladu čtyř vybraných zemí EU dokazuje, že ekonomicky vyspělejší země světa mají vyšší finanční gramotnost než jiné. Práce je rozdělena do tří kapitol, v první je obsažen teoretický základ spolu s představením jednotlivých národních programů na podporu finanční gramotnosti. Ve druhé kapitole je srovnání zemí dle studie provedené OECD a ve třetí kapitole jsou srovnány vybrané země dle daných ukazatelů jako další důkaz tvrzení o vyšší finanční gramotnosti ve vyspělejších zemích.