Analýza zdravotního systému v České republice v letech 2005 - 2016 - Zvoníková, Jana (2017)
Tato diplomová práce analyzuje stav českého zdravotnictví. Analýza se zaměřuje na období od roku 2005 do roku 2016.V první části práce jsou popsány základní teorie potřebné k pochopení fungování zdravotnictví a popsaní možných způsobů jeho financování. V praktické části jsou potom popsány celkové výdaje na zdravotnictví a detailně rozebrány jednotlivé subjekty, které nejvýznamněji vstupují do systému a ovlivňují ho. Mezi tyto subjekty patří zdravotní pojišťovny, nemocnice a domácnosti. Cílem práce bylo najít nedostatky v rámci financování a fungování jednotlivých subjektů a posoudit dopady jednotlivých reforem, které byly v tomto období prováděny. Mezi hlavní nedostatky patří zavádění opatření bez dlouhodobého cíle a neustálé měnění jednotlivých opatření.