Analýza aktivní politiky zaměstnanosti v České republice a vybraných státech Evropy v letech 2012 - 2017 v souvislosti se čtvrtou průmyslovou revolucí - Stehlíková, Ivana (2017)
Cílem této práce je navrhnout opatření aktivní politiky zaměstnanosti, která by měla Česká republika přijmout v reakci na čtvrtou průmyslovou revoluci. Ta se svými nejistými dopady na trh práce i další oblasti národního hospodářství dostává do popředí politických a akademických debat. První část práce uvádí do problematiky čtvrté průmyslové revoluce a jejího vlivu na trh práce. Ve druhé části práce jsou analyzována zásadní opatření přijatá ve vybraných státech Evropy i v České republice. Výstupem práce je několik návrhů opatření aktivní politiky zaměstnanosti, která by Česká republika měla přijmout vzhledem k její současné situaci ve vztahu ke čtvrté průmyslové revoluci. Navržená opatření podporují zejména zapojení mladých pracovníků, nenahraditelných profesí a široké veřejnosti prostřednictvím její edukace.