Analýza faktorů ovlivňujících návštěvnost a tržby prodejní jednotky adidas ČR, s.r.o. - Vacek, Josef (2017)
Tato práce analyzuje vliv faktorů meteorologického, sezónního, ekonomického a marketingového charakteru na tržby a návštěvnost prodejní jednotky společnosti adidas ČR, s.r.o. Za tímto účelem jsou sestaveny dva ekonometrické modely. První model analyzuje vliv vybraných faktorů na tržby prodejní jednotky, druhý model analyzuje vliv stejných faktorů na návštěvnost prodejní jednotky. Data pro tuto analýzu mají charakter časové řady a jsou sledována v týdenní granualitě za období 2012 – 2016. Odhad parametrů jednotlivých modelů je proveden metodou nejmenších čtverců. Zásadním zjištěním je výrazný vliv návštěvnosti na tržby prodejní jednotky. Pro tuto konkrétní prodejnu znamená nárůst návštěvnosti o 1 % ceteris paribus nárůst tržeb v průměru o 0,66 %. V modelu návštěvnosti prodejny se jako významný ukazuje pozitivní vliv růstu průměrných cen prodaných výrobků na návštěvnost prodejny. Dalším zjištěním práce, je zanedbatelný vliv počasí na tržby i návštěvnost prodejní jednotky.