Analýza veřejných zakázek : Kdo vyhrává méně transparentní řízení? - Reichelt, Patrik (2017)
Manipulace odhadované hodnoty veřejných zakázek za účelem méně transparentního zadávacího řízení byla prokázána v několika evropských zemích, ovšem důvody této manipulace nebyly zatím dostatečně popsány. Práce analyzuje veřejné zakázky v České republice s odhadovanou hodnotou v okolí limitu pro zjednodušené podlimitní řízení, které lze považovat za nejméně transparentní. Analýza na datech za roky 2013 až 2016 pomocí odhadu hypotetické distribuce odhadované hodnoty ukazuje, že objem manipulovaných veřejných zakázek pod tuto hranici relativně k průměrnému odhadovanému počtu v případě absence legislativního omezení činí 891 – 972 %. Výsledky porovnání charakteristik dodavatelů pod a nad limitem pro zjednodušené podlimitní řízení indikují, že zatímco v případě zkušených zadavatelů dochází k manipulaci častěji za účelem s celkovým pozitivním dopadem, u méně zkušených zadavatelů častěji za účelem s celkovým negativním dopadem. Výsledky naznačují, že méně zkušení zadavatelé se častěji dopouštějí korupčního jednání.