Chová se ČNB při plnění svého mandátu symetricky? : - Čečrdlová, Andrea (2017)
Cílem práce je ověřit, zda se ČNB v období 1998-2016 při naplňování svého základního mandátu – cenové stability – chovala symetricky, a zda na hodnocení symetrického přístupu mělo vliv rozhodnutí o použití kurzového závazku v listopadu roku 2013, s ohledem na jeho případné vedlejší efekty. Práce poskytuje ucelený pohled na chování ČNB z hlediska symetričnosti, která je v delším období považována za základ důvěryhodnosti chování centrálních bank při naplňování hlavního cíle – cenové stability. Pro naplnění cíle jsou využity metody deskripce, srovnávání, pozorování a analýzy, včetně vztahové. Práce se zabývá úlohou ČNB při udržování cenové stability, teorií měnové politiky centrální banky, depreciací kurzu, inflací a deflací. Praktická část spočívá v analýze odchylek inflace od cíle oběma směry a posouzením realizovaných výjimek. Pomocí statistických a analytických metod bylo prokázáno, že ČNB byla v rámci sledovaného období přísnější, než bylo nutné z pohledu výsledné inflace. Ve většině let sledovaného období se nacházela pod inflačním cílem, z čehož lze soudit, že je v rámci měnové politiky asymetrická v rozhodování. Rozhodnutí o použití kurzového závazku mělo vliv na hodnocení symetrického přístupu ČNB. Z pohledu pouhé symetričnosti zavedení kurzového závazku znamenalo pozitivní krok. Se zavedením kurzového závazku se projevily i jeho vedlejší efekty. Tím nejvýznamnějším je obrovské množství devizových rezerv, jež může v důsledku apreciace domácí měny ČNB dostat do větších kumulativních záporných hodnot, než je v současnosti.