Hospodářský vývoj zemí uvnitř a vně eurozóny v letech 2008 až 2013 : analýza efektů společné měny - Kolařík, Luboš; Zamrazilová, Eva, 1961-; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Diplomová práce analyzuje vliv eura na průběh hospodářské krize započaté v roce 2009. Eurozóna je podrobena testování dle kritérií teorie optimálních měnových oblastí autorů R. Mundella, R. McKinnona a P. Kenena. V práci je zjištěno, že euro oblast nesplňuje podmínky pro optimální měnovou zónu, což dle teorie může způsobit dodatečné náklady ze ztráty kurzového vyrovnávacího mechanismu a vlastní měnové politiky, přičemž náklady mohou v případě asymetrického šoku převýšit výnosy ze společné měny. Na panelových datech metodou fixních efektů je proveden regresní odhad těchto nákladů interpretovaný jako inkrementální efekt eura v období hospodářského poklesu. Vliv společné měny na průběh hospodářské krize byl pozitivní v roce 2009 a 2010, negativní v roce 2011. V práci je vedle eurozóny proveden návrh hypotetických měnových zón, z nichž kritéria pro optimální měnovou oblast splňují uskupení středozápadní Evropy, Pobaltí a Balkánského poloostrova.
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses