„Aktuální vývoj trhu nemovitostí v ČR pohledem analýzy faktorů vedoucích k hypoteční krizi v USA v letech 2007--2009“ - Anděl, Ondřej (2017)
Diplomová práce prezentuje poznatky získané z analýzy aktuálního vývoje nemovitostního trhu v České republice z pohledu hypoteční krize v USA z let 2007 – 2009. Hlavní hypotézou práce je tvrzení, že je v České republice v současné době možné sledovat vznik realitní bubliny a hrozí tak opakování hypoteční krize z USA. Po podrobném definování co stálo za vznikem této krize v USA a zhodnocení kroků nejdůležitějších institucí, přechází práce v popis současného stavu české ekonomiky. Po prvotním zhodnocení národohospodářského vývoje je v práci dále rozebrán vývoj hypotečního trhu v České republice včetně jeho struktury, dále vývoj cen nemovitostí a kroků ČNB. Následná aplikace faktorů, které měli v USA vliv na rozvoj krize, se však v České republice nejeví jako objektivní riziko. Hlavním důvodem je odlišná struktura hypotečních trhu současně s včasnými kroky centrálního dohledu. Hlavním přínosem práce poukázání na rozdílné struktury trhů, které vylučují totožný průběh krize, jako v USA.