Soumrak "Southwest" efektu? : Případ nízkonákladové letecké dopravy v USA - Vondra, Tomáš; Janíčko, Martin, 1983-; Špecián, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
“Southwest efekt” - výrazný pokles cen spojený s nárůstem dopravy - byl diskutován již od počátku 90. let 20. století. Avšak americký vnitrostátní letecký trh se od té doby dramaticky změnil, zejména v posledních letech se vzestupem nových forem leteckých společností. Diplomová práce ve světle “Southwest efektu” analyzuje, jak vstup ultra-nízkonákladových a nízkonákladových leteckých společností ovlivní průměrnou tržní cenu letenek a reakci inkumbentů na trhu vnitrostátní letecké přepravy v USA. Soubor panelových dat obsahuje údaje získané z databází DB1B a T-100 pro období 2012 až 2016. V rámci deskriptivní analýzy aplikuji Kolmogorovův-Smirnovův dvouvýběrový test pro srovnání distribučních funkcí cen letenek vybraných leteckých tras. Odhady modelu fixních efektů naznačují, že vstup ultra-nízkonákladových společností negativně dopadá na průměrnou cenu letenek na trzích s monopolní i oligopolní strukturou. Dále bylo prokázáno, že inkumbenti snižují své ceny při vstupu JetBlue Airways a Frontier Airlines na trh. Přítomnost „Southwest efekt“ paradoxně nebyla potvrzena pouze u Southwest Airlines, což potvrzuje, že v současnosti lze “Southwest efekt” obecně považovat za “efekt ultra – nízkonákladových a nízkonákladových společností”.
Vedoucí práce: Martin Janíčko
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses