Hospodářské reformy v Japonsku v době americké okupace (1945-1952) - Veselý, Daniel; Skřivan, Aleš, 1973-; Tajovský, Ladislav, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Bakalářská práce „Hospodářské reformy v Japonsku v době americké okupace (1945-1952)“ analyzuje reformy prováděné během poválečné okupace Japonska. Jejím cílem je zhodnotit úspěšnost reforem z hlediska ekonomické a sociální stabilizace země. Byl okupační proces úspěšný? Měla na výsledném stavu podíl pouze americká strana, či se jednalo o společný úspěch? Jaká byla role pookupační japonské vlády v utváření moderního demokratického Japonska? Byly aplikované reformy vhodně zvolené? Právě na tyto otázky se snaží práce odpovědět. Za účelem správného pochopení poválečné situace tato práce nejprve analyzuje stav japonského hospodářství během 2. světové války. Tento stav bere jako výchozí bod pro poválečnou obnovu. V další části se zabývá složením poválečné správy a jejím zformováním. Poté představuje jednotlivé aktéry a popisuje vztahy mezi těmito subjekty. Obě strany musely překonat na cestě ke společné spolupráci mnoho překážek, proto se tato práce zabývá prvními kroky okupační správy a způsoby, jakými si získávala důvěru místních obyvatel a vlády. Práce dále analyzuje jednotlivé prováděné reformy a jejich vliv na stabilizaci socioekonomické situace, největší pozornost věnuje reformě pozemkové. Během svého výzkumu jsem došel k závěru, že okupace se dá jak z americké, tak z japonské strany považovat za úspěšný proces. Tyto dva národy, za války zapřisáhlí nepřátelé, navázaly úzké spojenectví a oboustranně výhodnou spolupráci a z Japonska se stala v následujících dekádách ekonomická a mezinárodně uznávaná velmoc.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses