Jsou ceny prodaných bytů ovlivňovány způsobem jejich prodeje? : Komparace cen bytů na Praze 10 v roce 2013 a v prvním kvartálu roku 2016. - Vágner, Jan; Mirvald, Michal; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem diplomové práce je zjistit, zda byty, které jsou nabízené Městskou částí Praha 10 formou elektronické aukce, lze odkoupit za jinou cenu, než by to bylo možné na realitním trhu. Tato diplomová práce je založena na provedeném sběru 362 pozorování za bytové jednotky, které byly získány z aukcí Městské části Prahy 10 a z inzerátů na realitním serveru sreality.cz během roku 2013 a v prvním kvartálu roku 2016. Získaná pozorování byla analyzována pomocí lineárních regresních modelů. Byla prokázána negativní závislost mezi elektronickou aukcí a výslednou cenou bytu, která byla v průměru o 17,56 % nižší než cena obdobné bytové jednotky za předem stanovenou cenu. Pokud koupě bytové jednotky proběhla formou licitace v prvním kvartálu roku 2016, výsledná cena byla o 7 % vyšší než cena bytu nabízeného za předem uvedenou cenu ve stejném období. Dále byl zachycen průměrný růst cen u všech zkoumaných bytů ve výši 23,67 % na území Prahy 10 v prvním kvartálu roku 2016 ve srovnání s rokem 2013.
Vedoucí práce: Michal Mirvald
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses