Analýza privatizačního procesu v Československu v období 1990-1992 z pohledu českého a slovenského etnika - Hrnčířová, Eva; Jakubec, Ivan, 1960-; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
90. léta byla pro oblast tzv. bývalého východního bloku obdobím výrazných změn. Ty probíhaly na politické, ekonomické ale i sociální úrovni. Tato práce se zaměřuje na konkrétní případ Československa, a to především v období let 1989-1992. Tato doba byla provázena zásadními změnami majetkového charakteru. Ten byl hromadně převáděn z rukou státu do privátní sféry. Na pozadí transformačních procesů probíhaly i emancipační snahy jednotlivých republik, které nakonec vedly na konci roku 1992 k rozdělení federace na dva samostatné státy. Tato práce se proto zabývá nejen analýzou samostatného privatizačního procesu, ale současně zahrnuje i hledisko národnostních otázek v této problematice. Vyvstalá specifická situace transformujícího se státu a jeho současně probíhající dělení vytváří prostor pro zkoumání toho, jakým způsobem se vzájemně ovlivňují tyto dva procesy. Právě rozdílné národnostní pohledy na rychlost a provedení transformace ekonomiky a tedy i privatizace samotné byly v končeném důsledku jedním z přispívajících faktorů k rozdělení federace. Tato práce především srovnává pohledy historiků i přímých účastníků tohoto procesu a současně zapojuje soudobý tisk.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses