Analýza vlivu investic do lidského kapitálu na hospodářský růst - Kalibová, Tereza; Chytil, Zdeněk, 1949-; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Bakalářská práce analyzuje závislost hospodářského růstu na investicích do lidského kapitálu. Lidský kapitál je aproximován veřejnými a soukromými výdaji do zdraví a vzdělání a dalšími vybranými proměnnými. V první části práce se zabývám růstovými teoriemi, lidským kapitálem a investicí do jeho dvou hlavních forem, kterými jsou zdraví a vzdělání. Pohled na problematiku lidského kapitálu a jeho vlivu na hospodářský růst poskytuje shrnutí vybraných dosavadních empirických studií. Na základě zjištěných poznatků formuluji základní hypotézu o pozitivním vlivu soukromých a veřejných výdajů do zdraví a vzdělání na růst hrubého domácího produktu. Za pomoci neoklasické teorie odvozuji model, který je inspirován modelem z paperu autorů Beraldo, Montolio, Turati (2009). Dále je provedena komparace výsledků empirické analýzy statistických údajů České republiky a Slovenské republiky z let 1995 až 2014. Výstupy provedené analýzy za pomoci metody nejmenších čtverců potvrzují hypotézu práce jen z části. A to ve smyslu zjištění statisticky významného pozitivního vlivu na hospodářský růst pouze u některých proměnných zastupujících investice do lidského kapitálu.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses