Analýza vývoje světové potravinové produkce - Černý, Petr; Musil, Martin, 1976-; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vývoje světové potravinové produkce. Cílem práce je zjistit a popsat regionální disparity v potravinové produkci a zemědělské výrobě, které jsou způsobeny zejména klimatickými podmínkami, vhodností dostupné půdy a nepřímo také ekonomickými faktory, jako je cena ropy a cena potravin. Práce analyzuje historický i budoucí vývoj potravinové produkce z globálního i lokálního pohledu, hrozbu potravinové krize a její možné dopady, protekcionistická opatření a zejména trend vývoje produkce potravin v souvislosti s demografickým vývojem. Na základě analýzy získaných informací z relevantních zdrojů převážně v anglickém jazyce je patrný závěr, že vyprodukovaný objem potravin má růstový trend a růst potravinové produkce překonává spotřebu zvětšující se světové populace. Potraviny jsou však nerovnoměrně distribuovány a tím dochází k jejich lokální nedostupnosti, která postihuje zejména nejméně rozvinuté země světa. K odvrácení hrozící potravinové krize je nutná efektivní spolupráce rozvinutých a rozvojových zemí, zlepšení mezinárodní koordinace potravinové produkce a redukce protekcionistických opatření, jež jednotlivé státy uplatňují.
Vedoucí práce: Martin Musil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: výroba potravin; potravinové zdroje; zemědělství; demografický vývoj; management [obor bakal. práce]; světová potravinová produkce; bakalářské práce; food production; food sources; agriculture; demographic transition; bachelor's theses