Rozdíly v migraci do nových a starých států EU - Drábek, Martin (2017)
Diplomová práce se zaobírá mezinárodním trhem práce a migrací na poli Evropské unie a to jak vnitřně orientovanou, tak migrací z ostatních států. V teoretické části se práce zabývá kontextem jednotného evropského trhu práce a působení cizinců na něm. Podrobně analyzuje ekonomickou situaci jednotlivých členských států EU v souvislosti s demografickými a sociálními trendy a s ohledem na to, jak jsou pro státy atraktivní. Práce posuzuje současné trendy a zabývá se rovněž predikcemi budoucího vývoje. V praktické části DP je pomocí syntézy dat a korelační analýzy zkoumána závislost mezi objemem imigrace a azylů na vybraných makroveličinách.