Zisk jako motiv podnikání a alternativní cíle firmy - Jirků, Michal (2017)
Tato diplomová práce pojednává o neoklasickém pojetí maximalizace zisku a alternativních teoriích firmy, zmiňovány jsou manažerské a behavioristické teorie.Pozornost byla také věnována teorii maximalizace hodnoty firmy, teorii zájmových skupin, formulaci cílů a společenské odpovědnosti. V praktické části jsou na náhodně vybraném výzkumném vzorku čítajícím 500 firem testovány pomocí kvantitativních metod čtyři hypotézy. Ty zkoumají veličinu zisk a faktory ovlivňující jeho výši v nových doposud nezkoumaných souvislostech. Dosažené výsledky jsou vztaženy zpětk výchozím teoriím a následně kriticky zhodnoceny. Práce přináší nové vědecké poznatky vztahující se k zisku a alternativním cílům.