Hospodářský a politický vývoj Afghánistánu v letech 1960-1979 - Kacovská, Klaudie (2018)
Cílem práce je analyzovat hospodářský a politický vývoj na pozadí dvou odlišných režimů v Afghánistánu mezi lety 1960 – 1979, kdy byly v zemi nejsilnější tendence o demokratizaci režimu a přiblížení se Evropě. Práce poskytuje ucelený pohled na vývoj v zemi v tomto období a zkoumá dopady vnitřní a vnější politiky na oba režimy: království za vlády Mohammada Záhira Šáha a republiky za vlády Muhammada Dáúda Chána. Práce je napsána za pomoci nástrojů deskripce, analýzy a komparace. Nejprve se zaměřuje na historické pozadí vzniku království a nástup krále Šáha na trůn. Práce dále zkoumá změnu režimu po nekrvavém puči v roce 1973 a analyzuje vliv mocností na tomto území a předkládá důvody krvavého puče v roce 1978 a Sovětské invaze o rok později. Poté zkoumá hospodářský vývoj v zemi v tomto období na základě vývoje HDP a analýzy jednotlivých sektorů ekonomiky. Na základě analýzy a komparace bylo prokázáno, že fungování stabilního demokratického režimu, v takové podobě, v jaké ho vidí Evropa a USA, není v Afghánistánu možné.