Domácí péče v ČR v letech 2008-2015 a její potenciál z pohledu zdravotnického holdingu - Kokoř, Michal (2017)
Cílem diplomové práce je vypracování podnikatelského plánu pro vstup jedné z největších českých zdravotnických skupin do odvětví domácí péče v ČR a získání významného tržního podílu. V teoretické části autor popisuje současný způsob fungování a financování domácí péče v ČR a její vývoj v letech 2008-2015, pro která jsou k dispozici relevantní data. Výdaje na domácí péči v tomto období vzrostly o téměř 60 %. Zároveň se ukazuje, že odvětví domácí péče má do budoucna zejména z hlediska demografického vývoje a západních států výrazný potenciál. V návaznosti na to je provedena analýza zahraničních společností s významným tržním podílem v daném odvětví, jejímž cílem je pochopení obchodních strategií těchto podniků. Tyto strategie jsou postaveny především na realizaci synergií s ostatními oblastmi jejich podnikání. V poslední části je zhodnocena možnost úspor z rozsahu, vypočteny potenciální synergie se s ostatními segmenty podnikání skupiny a je představen vhodný model pro její vstup do odvětví. Úspory z rozsahu i potenciální synergie v oblasti domácí péče se však ukazují jako nedostatečné. Vstup skupiny do odvětví tedy nelze z ekonomického hlediska obhájit. Téma práce je v kontextu ČR zcela jedinečné a k jeho zpracování jsou použity nejen veřejně dostupné zdroje a interní údaje společnosti, ale i poznatky získané během obchodních jednání a osobních rozhovorů se sestrami v domácí péče a praktickými lékaři.