Výroba obrněných vozidel a letadel v ČKD v letech 1927-1939 - Hartman, Patrik (2017)
Československo hrálo v meziválečném období klíčovou roli pro rozvoj zbrojního průmyslu. Zbrojní průmysl v Československu byl v meziválečné éře zastoupen především Škodovými závody, Zbrojovkou Brno a Českomoravskou-Kolben-Daněk. Ve 30. letech byly zbrojovky značně ovlivněny hospodářskou krizí. Tyto podniky se ale s dopady hospodářské recese vyrovnaly daleko lépe než ostatní odvětví průmyslu. Ve 30. letech zaznamenala ČKD nejenom hospodářské a personální potíže, ale i nové příležitosti a rozšíření výroby. Zakázky ČKD byly v meziválečném období ovlivňovány nejen československou vládou, ale také mezinárodní situací. Koncernu se dařilo prodávat své produkty po celém světě. Mezi ekonomicky významné produkty pro ČKD patřila i obrněná vozidla, která se řadila na světovou úroveň. Proslavit jméno Praga, součást koncernu ČKD, se podařilo i díky výrobě letadel. Další vývoj československých obrněných vozidel a letadel z ČKD zastavila až druhá světová válka.