Postoje a motivy k veganské stravě - Polenová, Andrea (2017)
Práce se věnuje veganství, které je v současné době rozmáhající se styl života a stravování. Cílem práce je na základě sociologického výzkumu zjistit postoje a motivy k veganské stravě, dále zjistit motivy, které vedou vegany i nevegany k návštěvě veganských stravovacích zařízení a zjištění spokojenosti s jejich počtem i standardem. Práce je zaměřena na území Prahy, kde se aktuálně nachází nejvyšší počet veganských stravovacích zařízení v Česku. Teoretická část práce představuje základní charakteristiku veganství, jeho podstatu a je představenu v kontextu pohostinství a gastronomie. Praktická část prezentuje výsledky výzkumu, které jsou následně zhodnoceny a doplněny o doporučení.