Aplikace a využití systému DRG v Nemocnici Strakonice, a.s. - Sýkora, Jan; Hajdíková, Taťána; Lešetický, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou úhrady lůžkové zdravotní péče skrze klasifikační systém DRG. Téma a praktické zaměření práce je aplikováno na reálnou situaci v Nemocnici Strakonice, a.s. Podstata praktické části spočívá ve stanovení reálné nákladovosti na jednotku case-mixu lůžkového oddělení. Metodicky se jedná o vícekrokový výpočet, jenž spočívá v přerozdělení vykázaného case-mixu mezi jednotlivá lůžková oddělení. Podstatou této metodiky výpočtu je spravedlivější rozdělení case-mixu podle toho, jakou mírou se jednotlivá lůžková oddělení reálně podílela na léčbě pacienta. Předpokladem je, aby po přerozdělení case-mixu a výpočtu výše úhrady nebylo žádné oddělení ztrátové. Cílem práce je skrze výpočet reálné nákladovosti na jednotku case-mixu dokázat, zda je tento předpoklad pro jednotlivá lůžková oddělení splněn či nikoliv. K výpočtu jsou použita reálná data z roku 2016, která vychází z programu Medicalc software a vnitropodnikového účetnictví nemocnice.
Vedoucí práce: Taťána Hajdíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: zdravotní péče; lůžková zařízení; nemocniční péče; klasifikační systém DRG; ekonomika zdravotnictví; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; health care; bed facilities; hospital care; diagnosis-related groups; medical economics; master's theses