Elektronická evidence tržeb - potenciální přínosy z vybraných oborů činnosti - Pokorná, Veronika (2017)
Tato diplomová práce se zabývá daňovými úniky a nově přijatým nástrojem v boji proti nim – elektronické evidenci tržeb. Hlavním cílem je odhadnout potenciální přínos elektronické evidence tržeb v oblasti maloobchodu na dani z přidané hodnoty. Pro tyto účely je vymyšlen nový způsob odhadu, který je založen na datech, které se týkají pouze České republiky, naopak od metody, kterou použilo Ministerstvo financí. To porovnávalo českou ekonomiku s chorvatskou a následně data z chorvatské ekonomiky přepočetlo expertním odhadem pro českou ekonomiku. První tři části práce popisují daňové úniky a elektronickou evidenci tržeb, včetně metod odhadu jejího přínosu. Poslední praktická část popisuje nově vymyšlenou metodu odhadu přínosu elektronické evidence tržeb.