Zvyšování hodnoty podniků ve vlastnictví private equity investorů - Hrubý, Matěj; Krabec, Tomáš, 1981-; Hospodka, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2017)
Private equity je třídou investičních aktiv, která v posledních dekádách zaznamenala na globální úrovni enormní růst z pohledu objemu investovaných prostředků. Základním nástrojem pro dosažení vysokého výnosu v případě private equity fondů je tvorba hodnoty v rámci portfóliových společností, z které netěží jen private equity fondy, ale i samotné společnosti, což se promítá zároveň do růstu ekonomiky země, v které společnosti působí. Cílem této diplomové práce je představit fungování private equity trhu a jeho mechanismů s bližším zkoumáním způsobů tvorby hodnoty v portfóliových společnostech u skupiny tzv. buyout fondů. První část práce se zkládá z teoretického rámce zahrnující základní pojmy, principy fungování, souhrn historického vývoje, investiční proces, způsoby měření výkonnosti a jiná specifika týkající se private equity buyout transakcí. Druhá část práce je pak zaměřena na zkoumání možných způsobů tvorby hodnoty v portfóliových společnostech a jejich demonstraci na případové studii. V rámci případové studie byly na vybraných ukazatelích zkoumány způsoby zvýšení provozní výkonnosti, finančního inženýrství a násobkové arbitráže.
Vedoucí práce: Tomáš Krabec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses