Analýza dopadu regulace EU na trh ICT v oblasti roamingu v ČR a vybraných regionech - Steinbachová, Dominika; Toth, Petr, 1962-; Kovář, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Cílem diplomové práce je vyhodnocení ekonomických dopadů zavedení regulace roamingu v rámci Evropské Unie. Jde o dopady hospodaření na vybraného operátora (konkrétně Vodafone) a uživatele ve vybraných regionech.Teoretická část práce čtenáře seznamuje s ekonomickými strukturami působícími na trhu s telekomunikacemi, cenovými regulacemi a specifickými rysy telekomunikačního trhu. Součástí teoretické části je i analýza ekonomického pozadí fungování roamingových služeb a jednotlivých poplatků, které podléhají regulacím Evropskou unií. Teoretická část rovněž poskytuje přehled regulačních orgánů Evropské unie, České republiky a regulačních opatření mající přímý dopad na roamingové služby.Praktická část se v úvodu zabývá analýzou vývoje struktury a cen mobilních tarifů v čase včetně poskytnutí historického přehledu pohybu cen roamingových služeb. Bezprostředně následující kapitola se věnuje finanční situaci a zaměstnaneckým benefitům společnosti Vodafone Czech Republic a.s. V druhé polovině praktické části je provedeno kvantitativní porovnání vývoje objemů konzumovaných služeb zákazníků společnosti Vodafone v čase a zároveň jsou srovnány i příjmy a náklady společnosti spojených s poskytováním těchto služeb. Závěrečná kapitola je věnována komparaci vybraných regionů České republiky v závislosti na předem zvolených klasifikačních metrikách.Z analýz vyplývá, že zavedené roamingové regulace Evropské unie mají jednoznačně negativní dopad na příjmy mobilních operátorů. Tento dopad však není tak velký, aby se s ním mobilní operátoři nedokázali bez větších problémů vypořádat. Dopad na zákazníky mobilních operátorů lze označit za pozitivní, jelikož došlo k výraznému zlevnění roamingových služeb v zóně 1. Ovšem dopad na jednotlivé regiony se různí a vypoč
Vedoucí práce: Petr Toth
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses