Analýza vnitřní migrace v Karlovarském kraji - Soběhartová, Barbora; Macháček, Jaroslav; Knězáčková, Radka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Diplomová práce prezentuje poznatky vyplývající z rešeršní analýzy teoretických přístupů k migraci a aplikuje je na prostředí Karlovarského kraje. V rámci práce je charakterizován vývoj vnitřní migrace v Karlovarském kraji v letech 2006 – 2015. Pomocí lineární regrese je zkoumán vztah mezi nezaměstnaností a migrací, a výší mzdy a migrací v kraji. Výchozí hypotéza založená na předpokladu, že míra emigrace, resp. imigrace je významně závislá na úrovni mezd a zaměstnanosti v daném územním celku, je přitom potvrzena pouze zčásti. Na základě dat z vlastního dotazníkového šetření jsou zkoumány hlavní příčiny relativně nižší atraktivity regionu pro osoby ve věku 20 - 29 let a je potvrzena dílčí hypotéza tvrdící, že hlavním faktorem pro migrační rozhodování mladých osob nejsou důvody typické pro amenitní migraci, ale nepříznivá situace na trhu práce v Karlovarském kraji. Závěry plynoucí z diplomové práce jsou významné z hlediska regionálního rozvoje kraje.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses