DPH v účetnictví se zaměřením na reverse charge - Zapletalová, Markéta (2017)
Tato diplomová práce pojednává o dani z přidané hodnoty, a to zejména v souvislosti se systémem reverse charge. Cílem práce je popsat, jak tento režim funguje u mezinárodních transakcí a dále u tuzemských plnění. Tato problematika je rozebrána jak z účetního, tak daňového hlediska, a to nejprve v teoretické rovině a následně na praktických příkladech, jež demonstrují také způsoby vykazování konkrétních transakcí v daňových formulářích. Dále se práce zaměřuje na hlavní důvod zavádění tuzemského reverse charge, jímž jsou daňové úniky spojené s kolotočovými podvody. V této souvislosti se práce zabývá také všeobecným přenesením daňové povinnosti a jeho klady i zápory. Práce je zakončena analýzou zavedení přenosu daňové povinnosti u dodání plynu, která rovněž obsahuje odhad možných souvisejících daňových úniků.