Determinanty velikosti veřejného sektoru v zemích OECD - Stoklasa, Jakub (2017)
Práce se zabývá analýzou determinantů velikosti veřejného sektoru zemí OECD v roce 2015. K tomu využívá především dva pohledy na určení této velikosti – zaměstnanost ve veřejném sektoru a velikost vládních výdajů. Pomocí metody OLS jsou odhadnuty celkem 4 modely. Z výsledků vyplývá, že jedinou silou, která ovlivňuje obě zkoumané proměnné je příjmová nerovnost, která má negativní vliv. Zaměstnanost ve veřejném sektoru je dále ovlivněna podílem veřejných výdajů na platy a poněkud překvapivě také hustotou zalidnění – proměnnou, kterou v pracích s podobnou tématikou nenajdeme. Velikost vládních výdajů je dle této analýzy dále ovlivňována například mírou nezaměstnanosti či velikostí HDP.