Determinanty velikosti veřejného sektoru v zemích OECD - Stoklasa, Jakub; Frömmel, Tomáš; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2017)
Práce se zabývá analýzou determinantů velikosti veřejného sektoru zemí OECD v roce 2015. K tomu využívá především dva pohledy na určení této velikosti – zaměstnanost ve veřejném sektoru a velikost vládních výdajů. Pomocí metody OLS jsou odhadnuty celkem 4 modely. Z výsledků vyplývá, že jedinou silou, která ovlivňuje obě zkoumané proměnné je příjmová nerovnost, která má negativní vliv. Zaměstnanost ve veřejném sektoru je dále ovlivněna podílem veřejných výdajů na platy a poněkud překvapivě také hustotou zalidnění – proměnnou, kterou v pracích s podobnou tématikou nenajdeme. Velikost vládních výdajů je dle této analýzy dále ovlivňována například mírou nezaměstnanosti či velikostí HDP.
Vedoucí práce: Tomáš Frömmel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses