Zhodnocení změn v regulaci bank vyplývajících z CRD IV - Pochobradská, Blanka (2018)
Diplomová práce se zabývá zhodnocením změn v regulaci bank vyplývajících z CRD IV. V první části jsou teoreticky popsány změny, které z této regulace vyplývají. Mezi nejvýznamnější změny patří nutnost zkvalitnění kapitálu, a dále možnost stanovit bankám nad tento rámec další kapitálové rezervy. V druhé části se práce zabývá analýzou a zhodnocením změn v kapitálové přiměřenosti včetně kapitálových rezerv u systémově významných bank v ČR v poměrné i absolutní výši. Minimální požadavky na kapitál v průběhu období rostly, stejně jako dle předpokladu rostla absolutní výše drženého kapitálu v bankách. Nakonec práce zkoumá možnou závislost mezi zpřísněním regulace a především zvýšením kapitálu na rentabilitu kapitálu a ziskovost vybraných bank. Z práce vyplývá, že rentabilita průměrného kapitálu výrazně poklesla již při přípravě bank na CRD IV před její účinností.