Vliv míry nezaměstnanosti na plodnost v různých typech sociálního státu v Evropě - Chudíčková, Eva Barbora; Průša, Ladislav, 1958-; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem předkládané práce je porovnání vlivu míry nezaměstnanosti na úhrnnou plodnost v letech 2000–2014 mezi jednotlivými typy sociálního státu ve státech Evropské unie a Norska. Prostřednictvím shlukové analýzy provedené na vybraných ukazatelích je sestavena typologie sociálních států pro období 2000–2014. Pro jednotlivé typy sociálních států je následně vytvořen jednotný regresní model s fixními efekty. Rozdíly mezi jednotlivými typy sociálních států v krátkodobé reakci úhrnné plodnosti na míru nezaměstnanosti byly v daném období relativně výrazné. Ve státech severního typu s rozsáhlým a univerzalistickým sociálním státem se tato reakce ukázala jako staticky nevýznamná. Nejsilnější negativní vliv měla míra nezaměstnanosti na úhrnnou plodnost ve státech jižního typu, které bylo možné v mnohých ukazatelích charakterizovat jako opak severního sociálního státu.
Vedoucí práce: Ladislav Průša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses